Tips voor Macrofotografie

Dit blog is verhuisd en kun je vanaf heden volgen via deze link


Dit blog wordt niet meer aangevuld en wordt binnenkort  verwijderd.
















Macrofotografie is leuk om te doen en niet alleen om kleine (kriebel)beestjes groot in beeld te brengen, ook van alledaagse dingen kun je met deze tak van fotografie iets bijzonders maken. Het grote voordeel is dat er altijd wel iets te fotograferen is en je er niet persé op uit hoeft.

Nu is een macrolens nog al een investering maar weet dat er ook andere en goedkopere oplossingen zijn. Klik hier voor de diverse alternatieven.

Bij Macrofotografie werkt de scherptediepte verhouding iets anders dan bij andere specialismen in de fotografie. Dit komt omdat je doorgaans dicht op je ondewerp zit en daardoor te maken hebt met een scherptediepte die sowieso al erg klein is.

Een aantal tips:

Belichting

  • Gebruik met een macrolens een klein diafragma ( hoog f-getal), vanaf f 11 om voldoende scherptediepte te krijgen. Anders is de scherptediepte zo klein dat je onderwerp onvoldoende scherp is. 
  • Let daarom goed op je sluitertijd. Het kan het zijn dat door het kleine diafragma de sluitertijd te lang wordt om nog uit de hand te kunnen fotograferen. Een statief of rijstzak biedt uitkomst.
  • Eventueel kun je de ISO-waarden wat opschroeven, om zo een kortere sluitertijd te verkrijgen, maar niet te hoog om ruis te voorkomen. En vergeet daarna niet de ISO weer omlaag te zetten.


Macrofotografie: Libel op lavendel
Macrolens 100mm, 1/250 sec., f 16, ISO 600

Scherpstelling

  • Bij macrofotografie is het heel belangrijk om secuur scherp te stellen, wat bij het autofocus systeem van de camera niet altijd zo werkt. Het beste kun je handmatig scherpstellen. Als je dit niet gewend bent dan kun je het beste starten met scherpstellen op de autofocusstand, vervolgens schakel je deze uit en doe je de fijnafstelling handmatig.
  • Door je camera op Live View in te stellen, kun je tot wel 10x op je onderwerp inzoomen, zodat je heel precies de plaats kunt zien waar je op scherpstelt.
  • Trilling kan ook veroorzaakt worden door het indrukken van de ontspanknop. Gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner om haarscherpe foto's te maken.
Macrofotografie: Kikker op lelieblad
standaard zoomlens 70mm met tussenring 1/60 sec., f 5.6, ISO 200



Het licht

  • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht  is zonlicht verre van ideaal, dus zoek de schaduw op. Is er geen schaduw? Dan creeer je schaduw! Dat kan d.m.v. een paraplu of door bijv. zelf tussen je onderwerp en de zon in te gaan staan.
  • Doordat je meestal erg dicht op je onderwerp zit kan het ook redelijk donker zijn. Je kunt dan een flitser gebruiken, maar let erop dat je niet teveel flitslicht gebruikt. Een platgeflitst bloempje is nu eenmaal niet mooi.
Macrofotografie: Uitgebloeide paardebloem
Macrolens 70mm, 1/90 sec., f 22, ISO 320, invulflits



Compositie

  • De achtergrond is bij het fotograferen altijd al belangrijk, maar nu weegt dit extra zwaar! Meestal is deze wel onscherp, maar kan toch erg onrustig zijn en de aandacht van je onderwerp weghalen. Bekijk je onderwerp van verschillende kanten om te zien waar de achtergrond het beste is. Knijp eventueel je ogen bijna dicht om een idee te krijgen hoe het er onscherp uit komt te zien.
  • Bij paddestoelen en bloemen laag bij de grond heb je vaak last van takjes, blaadjes, etc. die je compositie in de war schoppen. Let hierop en haal het eventueel weg zonder afbreuk aan de natuur te doen.
  • Probeer vanuit ooghoogte je onderwerp te fotograferen. Vaak betekent dit plat op de buik, dus een vuilniszak in je rugzak is handig.
  • Alleen maar bloemetjes of bijtjes groot in beeld kan misschien wat saai worden. Het helpt om in sommige foto's ook iets van de omgeving in beeld te laten komen.

Macrofotografie: Bij op campanula
Macrolens 70mm, 1/125 sec., f 3.5, ISO 200


Nog meer voorbeelden om wat inspiratie op te doen:






















Kijk ook eens op de  blogjes: Tips voor fotograferen in de herfst en in de lente , voor nog meer macro's.

Vind je dit leuk? Misschien is een workshop dan wel iets voor jou. Informatie vind je hier.




Geen opmerkingen: