Scherpstelling

Dit blog is verhuisd en kun je vanaf heden volgen via deze link


Dit blog wordt niet meer aangevuld en wordt binnenkort  verwijderd.


















Naast de techniek om een goed belichte foto te krijgen is ook de scherpstelling belangrijk om een foto "geslaagd" te kunnen noemen.

Je kan een geweldige foto met het mooiste licht van je zoon,dochter of huisdier hebben gemaakt, maar als de ogen niet scherp zijn is je foto eigenlijk mislukt.
Close-up twee geelborst capucijneraapjes



Autofocus
De meeste camera's hebben verschillende autofocus (AF) programma's. Iedere fabrikant geeft daar weer een andere naam aan, dit kan je nalezen in de handleiding van je camera.
Zo heb je bijvoorbeeld "single shot- " en de "continue- "scherpstelling. Bij de eerste wordt er 1x scherpgesteld op het onderwerp.
Bij de tweede, de continue-stand, blijft de camera scherpstellen, heel handig bij bewegende onderwerpen.


Focuspunten
Als je door de zoeker van een spiegelreflexcamera kijkt zie je een aantal rechthoekjes. Het aantal is afhankelijk van het type camera. Dit zijn de punten waarop de camera scherp kan stellen en worden focus- of scherpstelpunten genoemd.
Sommige camera's hebben er 9, een ander 11 en de volgende camera heeft 51 focuspunten.
Het beste kun je alleen het middelste punt gebruiken om twee redenen:
  1. het glaswerk van het objectief is zodanig geslepen dat daar het beeld het scherpste wordt weergegeven.
  2. Je voorkomt dat de camera op het verkeerde punt scherpstelt
Je kan dit punt vastzetten oftewel locken. Zodra je scherpstelt op een onderwerp zie je dat het middelste punt rood oplichten.
Scherpstelpunt

Goed nu kan je dus in het midden van je beeld in het kader scherpstellen. Maar wat nu als het onderwerp, waarop je scherp wil stellen, zich links of rechts in het kader bevindt?
In dat geval focus je met het middelste scherpstelpunt op dat onderwerp en druk je de ontspanknop half in.
Hiermee vergrendel je de scherpstelling en kan je je compositie opnieuw bepalen zonder de ontspanknop los te laten. Is de compositie zoals je die wil hebben dan druk je de ontspanknop helemaal in. Handig toch?
Uiteraard heeft dit alleen zin als je camera in de single-shot modus staat.


Dynamische scherpstelling
Je kunt ook alle focuspunten activeren door je camera op dynamische scherpstelling te zetten. Hij zoekt het dichtsbijzijnde onderwerp, selecteert dat punt en stelt hierop scherp. Dit gebruik je voor bewegende onderwerpen in de continue modus.

Handmatige scherpstelling
In sommige gevallen lukt het de camera niet om scherp te stellen. Vaak is dit het geval als er zich voor je onderwerp nog iets bevindt zoals gras of een hek o.i.d. De camera weet dan niet waarop scherpgesteld moet worden en je hoort je objectief "jagen". In dat geval kun je het beste overschakelen naar handmatige scherpstelling ( soms een knopje aan de zijkant van je objectief of anders op je camerabody. Er staat AF en MF bij vermeld). Je draait vervolgens aan de scherpstelring op je obectief, net zolang dat je het onderwerp scherp in beeld hebt.
Handmatige scherpstelling



Wil je beter en creatiever leren fotograferen en vrienden met je camera worden, dan is de workshop misschien wel iets voor jou.